ETEN IS WETEN
  • Home
  • Orthomoleculair, wat is dat?
  • Orthomoleculair, voor wie?
  • Darmtherapie
  • Consult
  • Contact
    • Over Ellen
    • Vergoedingen en tarieven
    • Algemene Voorwaarden en Privacy
    • Ervaringen van cliënten
    • Samenwerking
  • Recepten
  • Nieuwe pagina
  • Home
  • Orthomoleculair, wat is dat?
  • Orthomoleculair, voor wie?
  • Darmtherapie
  • Consult
  • Contact
    • Over Ellen
    • Vergoedingen en tarieven
    • Algemene Voorwaarden en Privacy
    • Ervaringen van cliënten
    • Samenwerking
  • Recepten
  • Nieuwe pagina
Foto

Recepten

Verstandige voeding kan natuurlijk ook heel lekker zijn.
Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van heerlijke gerechten die niet alleen heel gezond, maar ook nog eens super lekker zijn.

Warme drankjes: zelfgemaakte kruidenthee

In een glas vers gekookt water voeg je naar smaak toe. Laat de thee maximaal twee minuutjes trekken. Voeg naar smaak wat (biologische) honing toe als de thee al een beetje is afgekoeld, zodat de gezonde stoffen in de honing behouden blijven.
1. Een paar takjes tijm met wat partjes verse mandarijn.
2. Een kaneelstokje met een schijfje sinaasappel.
3. Een paar blaadjes citroenmelisse met een schijfje citroen.
4. Een takje verse munt met een stukje verse gember.
Eet de rest van de mandarijn of sinaasappel lekker op.

​Lekker met een stukje pure chocolade. Zo heb je een heerlijk verwenmomentje voor jezelf én ondersteun je jouw immuunsysteem ook nog! 
​

Makkelijk ontbijtgerecht

Foto
De avond van tevoren: Roer 15 gram chiazaad door 150 ml. plantaardige melk en laat dit een nachtje in de koelkast staan. De volgende ochtend roer je dit nog even door en voeg je 150 gr. volle Griekse yoghurt, 20 gram gebroken lijnzaad, stukjes verse (biologische) sinaasappel en 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil toe. Op smaak maken met biologische, onverhitte honing, of een dessertlepel marmelade en wat kaneel. ​

Stamppot van pastinaak

Foto
voor 2 personen:
  • 400 gram pastinaak
  • 500 gram aardappels
  • 1 laurierblad
  • 50 gram veldsla
  • 200 gram magere runderbieflappen
  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel umeboshi-azijn (zoute pruimenazijn, Japanse specialiteit) of citroensap
  • 1 takje peterselie
Was de pastinaak en snijd in blokjes. Schild de aardappels en snijd in stukken. Kook de pastinaak en aardappels met de laurier in een bodem water gaar in 20 minuten. Was ondertussen de veldsla en laat uitlekken in een zeef. Snijd de bieflappen in dunne reepjes. Verhit de olie in een koekenpan en voeg de runderreepjes toe. Bestrooi met kruidnagel- en knoflookpoeder. Voeg 1 eetlepel azijn of citroensap toe en laat met het deksel op de pan in 5 minuten gaat smoren. Giet de aardappel en pastinaak af en verwijder het laurierblad. Stamp tot een gelijkmatige stamppot. Voeg dan veldsla en runderreepjes toe en knip de peterselie erboven fijn. Schep goed door elkaar en breng verder op smaak met peper en zout

Eiersalade

Foto
Eieren zijn zeer ondersteunend voor de fase 2 lever ontgiften en om meer reserve energie te krijgen.
Ze bevatten veel van de stoffen luteïne, zeexanthine en careteonoïden (geeft vooral de dooier zijn specifieke kleur)  Eieren zijn rijk aan vitamine B, goede vetten en lecithine (choline en inositol).

Koop daarom geen kant en klare eiersalade met toegevoegde suikers en hulpstoffen maar kies voor pure, zelfgemaakte eiersalade. Wel zo lekker en super gezond.

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 2 eieren (liefst biologische eieren; deze kippen hebben gevarieerd voer gegeten en dat proef je in het ei)
  • 2 eetlepels cottage cheese
  • ¼ theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
  • ½ theelepel mosterd
  • 2 theelepels umeboshi azijn (japanse pruimen azijn (natuurwinkel of toko) of citroensap
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • paar sprietjes bieslook
  • peper/(keltisch) zeezout of gomasie
Kook de eieren net hard aan (7 minuten) laat schrikken (met koud water) en pel ze. Hak ze fijn en doe ze in een kommetje. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Knip de bieslook erboven fijn. Roer alles goed door elkaar breng op smaak met zout, peper en gomasio. 

Lekker op een noten/zaden cracker of volkoren roggeknackebrod of volkoren spelt cracker (zonder suiker). Natuurlijk is eiersalade ook lekker om een stukje komkommer, bleekselderij, tomaat of paprika mee te vullen. Garneer lekker met verse groene kruiden, super gezond en lekker

Oercrackers

Foto
Geef jezelf een vitamine B boost zonder gluten
Voor 8 stuks heb je nodig:
  • 50 gram amandelmeel (kan ook zonder)
  • 60 gram sesamzaad
  • 50 gram pompoenpitten
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 1 el olijfolie
  • 1 ei
  • keltisch zeezout
  • peper (vers gemalen)
  • kruiden naar smaak, bv. Italiaanse kruiden, provençaalse kruiden, kerrie of wat je verder lekker vindt

Verwarm de oven voor op 180
⁰ Celcius. Doe de helft van de zaden in een hoge mengkom, samen met de olijfolie en het ei. Maak fijn met de staafmixer of in de keukenmachine. Doe het mengsel in een grote kom. Voeg de rest van de zaden, zout, peper en kruiden naar smaak toe. Meng alles door elkaar tot een soort deegbal.

Leg een stuk bakpapier op het aanrecht.
Leg de deegbal daarop en druk deels uit tot deze plat is. Pak een ander stuk bakpapier en leg dit op de deegbal. Rol daarna uit met een deegroller, houten ronde stok of fles tot 3-4 mm dik. Verwijder het bovenste stuk bakpapier en snijd de deeglap in vierkantjes of rechthoekjes zonder het onderliggende bakpapier te beschadigen. 

Plaats nu het geheel van het bakpapier met de toekomstige crackers op een bakplaat. Zet de bakplaat midden in de oven. Bak ongeveer 15-20 minuten. De crackers zin gaar als ze lichtbruin zijn controleer daarom regelmatig.


Knolselderijsoep

Foto
Soep moeilijk te maken en prijzig? Welnee, kijk eens naar deze soep. Lekker, gezond en een restje soep warm je zo weer op voor de volgende dag. Bovendien bevat knolselderij (alle knolgewassen mangaan)Mangaan is nodig voor de werking van veel enzymsystemen in ons lijf. Het zorgt er voor dat je optimaal kunt functioneren doordat alle radertjes lekker lopen.

voor 4 personen
  • 4 fijngesneden sjalotjes
  • 2 el olijfolie en 4 el fijngesneden zwarte olijven
  • 600 gram knolselderij in blokjes gesneden
  • 1 liter groentebouillon en een takje rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 el fijngesneden bieslook

Bak de sjalotjes 5 minuten in de olie. Voeg de selderij toe en bak het nog 5 minuten op een laag vuur. Voeg de bouillon toe met de rozemarijn en de laurier en kook de soep circa 20 minuten op een laag vuur en pureer de soep. Serveer de soep met olijven en bieslook.

Locaties
Pijnacker: Praktijk De Wissel
Westlaan 10, 2641 DM Pijnacker
Maandag: 
12.00 - 16.00 uur
18.30 - 21.00 uur
Dinsdagochtend 8.00 - 12.00 uur
Delft: Fysiotherapiepraktijk Hoornse Hof 
Van Kinschotstraat Noord 69, 2614 XK Delft
Dinsdagavond 13.00 - 19.00 uur
NIEUW!
Beveiligd video spreekuur op woensdag en donderdag tussen 15.30 uur en 17.30 uur. Na aanmelding en overleg via telefoon (06-49711995) of mail (info@etenisweten.nl)
Aangesloten bij
  • Nederlandse Vereniging voor orthomoleculaire Diëtisten
  • Natuurdiëtisten Nederland
  • Kwaliteitsregister voor Diëtisten 
  • Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire  Geneeskunde  MBOG ​
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Delft onder nummer 27295416 
BTW-ID nummer 
Bankrekeningnummer 
NL82 RABO 01290 052 132 t.n.v. E. Rutten​ ​

© 2020 eten is weten | website mogelijk gemaakt door Perelien Publishing&Promotion via Weebly